Borjúhús Stroganoff módra.
Hozzávalók (4 személyre):
Elkészítés:
A husit felcsíkozzuk majd beleforgatjuk a pirospaprikás borsos lisztes keverékbe. Mélyebb serpenyőben olajat hevítünk majd lepirítjuk benne a hagymát. Ha ezzel készen vagyunk kivesszük a hagymát és félretesszük . A serpenyőt újra visszatesszük melegedni, ha már elég forró beledobjuk a húst és jól lepirítjuk Hozzá adjuk a szeletelt gombát és a csíkozott csemege uborkát, kevés vízzel felengedjük és beforraljuk Amikor a husi megpuhult hőkiegyenlítéssel bele keverjük a tejfölt.
Főtt rizzsel tálaljuk.
Főtt rizs 4 személyre:
Szerintem így a leg könnyebb: Lábosba tesszük a két csésze megmosott rizst majd felöntjük vízzel,hogy bőven ellepje. Sózzuk kb 10-12 percig főzzük forrástól számítva. Majd szűrőbe öntjük. A forró vizet felfogjuk egy olyan edénybe amibe belefér a szűrő de nem ér a vízbe a rizs. Ez után letakarjuk és 20 percig állni hagyjuk Egy szóval kigőzöljük. / NEM LESZ RAGACSOS/
Ír gulyás
Hozzávalók:
Elkészítés:
A húst, miután levágtuk róla a zsíros részeket, felkockázzuk. A szalonnát két centis csíkokra vágjuk fel. A zsírt felforrósítjuk egy serpenyőben, s megpirítjuk rajta a szalonnát, amíg ropogós nem lesz, majd kivesszük a zsírból. A húskockákat megforgatjuk a forró zsiradékban, ameddig minden oldalukon megbarnulnak, színt kapnak, majd azt is kiszedjük a serpenyőből.
A felkarikázott burgonya, sárgarépa és a hagyma felét rétegesen lerakjuk, vastag aljú edénybe (a legjobb egy jó nagy vasfazék). Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel és a sültszalonna felével. Erre rátesszük a húst, azt is meghintjük kakukkfűvel, majd jöhet rá a maradék zöldség. Ezt a réteget is sózzuk-borsozzuk.
Felöntjük a levessel és lefedve felforraljuk, majd lassan főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Ha kész, apróra vágott petrezselyemmel megszórva friss kenyérrel tálaljuk.
Sólet füstölt hússal
Hozzávalók:
Az átválogatott, megmosott babot és a füstölt húsokat már az előző este beáztatjuk.
A burizstt megmossuk. A babról leöntjük a vizet, összekeverjük a gerslivel, a fűszerekkel, a finomra vágott vöröshagymával és a lereszelt fokhagymával. Tűzálló edénybe tesszük, a tetejére helyezzük a (szükség szerint feldarabolt) húsokat. Felforrósított libazsírral leöntjük, majd annyi vizet öntünk rá, hogy az egészet ellepje. Fedő alatt kemencében- sütőben 4-6 órát sütjük. (Az ideális hőmérséklete: 150-160 Celsius-fok
Székelygulyás
Hozzávalók (4 személyre):
Elkészítés:
A káposztát kevés sós vízben a babérlevéllel puhára pároljuk. A pörkölt levébe belefőzzük az összetört fokhagymát és a csipetnyi őrölt köménymagot, hozzá adjuk hőkiegyenlítéssel a tejfölt és még egyszer összeforraljuk. A pörköltet hozzákeverjük a káposztához, és beforraljuk még vagy 10 percig. A gulyást paprika és paradicsom szeletekkel tejföllel és friss petrezselyemmel díszítve, forrón tálaljuk.