Házikoszt, mert enni jó!

Mindenkinek könnyen érthetően, mert senki nem született szakácsnak. "Isten teremtette az embereket, az ördög a szakácsokat". – Helmut Wandmaker

Borjúhús Stroganoff módra.

Hozzávalók (4 személyre):


  • 1 kisebb vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 teáskanálnyi édes paprika , liszt és törött bors ezeket összekeverjük
  • 60 dkg borjústeak vagy hátszín, vékony csíkokra szeletelve
  • 10 dkg gomba, vékonyra szeletelve
  • 10-15 dkg csemege uborka csíkokra vágva
  • 1 evőkanálnyi paradicsomkrém
  • 12 dkg tejföl
  • 1dl marhahúsleves vagy húsleves kockás forró víz


Elkészítés:

A husit felcsíkozzuk majd beleforgatjuk a pirospaprikás borsos lisztes keverékbe. Mélyebb serpenyőben olajat hevítünk majd lepirítjuk benne a hagymát. Ha ezzel készen vagyunk kivesszük a hagymát és félretesszük . A serpenyőt újra visszatesszük melegedni, ha már elég forró beledobjuk a húst és jól lepirítjuk Hozzá adjuk a szeletelt gombát és a csíkozott csemege uborkát, kevés vízzel felengedjük és beforraljuk Amikor a husi megpuhult hőkiegyenlítéssel bele keverjük a tejfölt.

Főtt rizzsel tálaljuk.

Főtt rizs 4 személyre:

Szerintem így a leg könnyebb: Lábosba tesszük a két csésze megmosott rizst majd felöntjük vízzel,hogy bőven ellepje. Sózzuk kb 10-12 percig főzzük forrástól számítva. Majd szűrőbe öntjük. A forró vizet felfogjuk egy olyan edénybe amibe belefér a szűrő de nem ér a vízbe a rizs. Ez után letakarjuk és 20 percig állni hagyjuk Egy szóval kigőzöljük. / NEM LESZ RAGACSOS/



Ír gulyás

Hozzávalók:


  • 1,5- 2 kg csontos bárány- vagy marhahús
  • 4-6 szelet húsos szalonna
  • 1-2 evőkanálnyi zsír
  • 1 kg burgonya, (4-5 mm-es) szeletekre vágva
  • 3 sárgarépa, felkarikázva
  • 3 közepes méretű vöröshagyma
  • őrölt bors
  • 4-5 dl marhahúsleves (kockából is megfelelő)
  • kávéskanálnyi kakukkfű
  • petrezselyem


Elkészítés:

A húst, miután levágtuk róla a zsíros részeket, felkockázzuk. A szalonnát két centis csíkokra vágjuk fel. A zsírt felforrósítjuk egy serpenyőben, s megpirítjuk rajta a szalonnát, amíg ropogós nem lesz, majd kivesszük a zsírból. A húskockákat megforgatjuk a forró zsiradékban, ameddig minden oldalukon megbarnulnak, színt kapnak, majd azt is kiszedjük a serpenyőből.
A felkarikázott burgonya, sárgarépa és a hagyma felét rétegesen lerakjuk, vastag aljú edénybe (a legjobb egy jó nagy vasfazék). Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel és a sültszalonna felével. Erre rátesszük a húst, azt is meghintjük kakukkfűvel, majd jöhet rá a maradék zöldség. Ezt a réteget is sózzuk-borsozzuk.
Felöntjük a levessel és lefedve felforraljuk, majd lassan főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Ha kész, apróra vágott petrezselyemmel megszórva friss kenyérrel tálaljuk.

Sólet füstölt hússal

Hozzávalók:


  • 1,2 kg füstölt hús (libamell, libacomb,)
  • 80 dkg bab
  • 20 dkg  árpagyöngy – burizs-gersli
  • 4 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg libazsír
  • kávéskanálnyi só
  • kávéskanálnyi őrölt feketebors
  • 1 csapott evőkanálnyi fűszerpaprika


Az átválogatott, megmosott babot és a füstölt húsokat már az előző este beáztatjuk.
A burizstt megmossuk. A babról leöntjük a vizet, összekeverjük a gerslivel, a fűszerekkel, a finomra vágott vöröshagymával és a lereszelt fokhagymával. Tűzálló edénybe  tesszük, a tetejére helyezzük a (szükség szerint feldarabolt) húsokat. Felforrósított libazsírral leöntjük, majd annyi vizet öntünk rá, hogy az egészet ellepje. Fedő alatt kemencében- sütőben  4-6 órát sütjük. (Az ideális hőmérséklete: 150-160 Celsius-fok

Székelygulyás

Hozzávalók (4 személyre):


  • 50 dkg combból készült sertéspörkölt
  • 80 dkg savanyú káposzta
  • 2 dl tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  •  őrölt köménymag
  •  babérlevél
  •  



Elkészítés:

A káposztát kevés sós vízben a babérlevéllel  puhára pároljuk.  A pörkölt levébe belefőzzük az összetört fokhagymát és a csipetnyi őrölt köménymagot, hozzá adjuk hőkiegyenlítéssel a tejfölt és még egyszer összeforraljuk. A pörköltet hozzákeverjük a káposztához, és beforraljuk még vagy 10 percig. A gulyást paprika és paradicsom szeletekkel tejföllel és friss petrezselyemmel díszítve, forrón tálaljuk.









Weblap látogatottság számláló:

Mai: 6
Tegnapi: 1
Heti: 12
Havi: 31
Össz.: 13 071

Látogatottság növelés
Oldal: Egytál ételek
Házikoszt, mert enni jó! - © 2008 - 2024 - hazikoszt.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »