Halászlé.
Hozzávalók:
1,6 kg ponty,
5 fej vöröshagyma,
2 paradicsom,
2 paprika,
2 evőkanál édesnemes pirospaprika
Elkészítés:
A pontyot megtisztítjuk (pikkelyeit lekaparjuk), megmossuk, fejét, farkát, uszonyait levágjuk. A halhúst sűrűn beirdaljuk, kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, hidegre tesszük. A paradicsomot, paprikát megmossuk, félbe vágjuk.
A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük. Fazékba rakjuk, ráöntünk 2 liter vizet, beletesszük a hal fejét, farkát és uszonyait. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paprikát, sózzuk, felforraljuk, és lassú tűzön kb. 2 órát főzzük..
Az alaplevet leszűrjük, a sűrűjét átpasszírozzuk. A levet felforraljuk, a tetejét megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a halszeleteket, és 10-12 perc alatt készre főzzük. Már ne keverjük, csak rázogassuk, mert a hal összetörik. Aki szereti több féle halból is készítheti így még finomabb lesz az étel.
Harcsapaprikás:
Hozzávalók:
70 dkg afrikai harcsafilé (bőre nélkül)
3 fej vöröshagyma
Pirospaprika
só
Paradicsom
tv paprika
halászlékocka
30 dkg száraz tészta a túrós tésztához én a lebbencset ajánlom
25 dkg túró
2 dl tejföl
Elkészítés:
Jó tartalmas pörkölt alapot készítünk. A hagymát kockára vágjuk, és olajon megpároljuk, majd felöntjük egy kis vízzel és jól szétfőzzük. Megszórjuk pirospaprikával, dobunk bele kockára vágott paradicsomot és paprikát,halászlé kockát is sózzuk ha kell. Utána belerakjuk a kockára vágott harcsát és készre főzzük. Ez egészen rövid idő. Amíg fő megcsináljuk a túróstésztát. Kifőzzük a tésztát, leöblítjük. A túrót összekeverjük a tejföllel, sózzuk, és a tésztát beleforgatjuk. Majd egy serpenyőben nagy lángon megpirítjuk a túrós csuszát.
Mákos Beigli:
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg finomliszt
25 dkg rama margarin
2 dkg élesztő
1 dl tej
5 dkg porcukor
4 tojás
Hozzávalók a töltelékhez:
25 dkg őrölt mák
15 dkg kristály cukor
2 dl víz
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
A lisztet a hideg margarinnal elmorzsoljuk hozzáadjuk két tojás sárgáját az 1 dl hideg tejben elkevert élesztőt és az 5 dkg porcukrot. Összegyúrjuk ,majd ketté vesszük a tésztát és két cipót pormázunk belőlük. Fóliával lefedve 20 percet pihentetjük a hűtőben. Majd 1 cm vastag téglalap alakúra nyújtjuk . A két szélső oldalát 1 cm vastagon behajtjuk majd rákenjük a tölteléket és feltekerjük. Megkenjük az egy egész tojás és egy tojás sárgája felvert keverékével. Pihentetjük amíg a tojás megszárad a tetején és az oldalán majd újra lekenjük . / Ettől lesz márványos a beigli teteje és oldala/ és megszurkáljuk hurkapálcával. És 160 fokos sütőben megsütjük.
A töltelék:
A vizet a cukorral felforraljuk, ha felforrt akkor elzárjuk és beletesszük a mákot a citrom héjat és a fahéjat. Jól elkeverjük és kihűtjük.
Ugyan ez a mennyiség és elkészítés a dió tölteléknél is. Aki szereti tehet bele áztatott mazsolát is:)
Ebből a tésztából készíthető gesztenyés,mákos,diós kifli is.
Mindenkinek jó sütögetést kívánok!