Házikoszt, mert enni jó!

Mindenkinek könnyen érthetően, mert senki nem született szakácsnak. "Isten teremtette az embereket, az ördög a szakácsokat". – Helmut Wandmaker

Halászlé.

Hozzávalók:
1,6 kg ponty,
5 fej vöröshagyma,
2 paradicsom,
2 paprika,
2 evőkanál édesnemes pirospaprika

Elkészítés:


A pontyot megtisztítjuk (pikkelyeit lekaparjuk), megmossuk, fejét, farkát, uszonyait levágjuk. A halhúst sűrűn beirdaljuk, kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, hidegre tesszük. A paradicsomot, paprikát megmossuk, félbe vágjuk.
A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük. Fazékba rakjuk, ráöntünk 2 liter vizet, beletesszük a hal fejét, farkát és uszonyait. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paprikát, sózzuk, felforraljuk, és lassú tűzön kb. 2 órát főzzük..
Az alaplevet leszűrjük, a sűrűjét átpasszírozzuk. A levet felforraljuk, a tetejét megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a halszeleteket, és 10-12 perc alatt készre főzzük. Már ne keverjük, csak rázogassuk, mert a hal összetörik. Aki szereti több féle halból is készítheti így még finomabb lesz az étel.


Harcsapaprikás:

Hozzávalók:


70 dkg afrikai harcsafilé (bőre nélkül)
3 fej vöröshagyma
Pirospaprika

Paradicsom
tv paprika
halászlékocka
30 dkg száraz tészta a túrós tésztához én a lebbencset ajánlom
25 dkg túró
2 dl tejföl

Elkészítés:


  tartalmas pörkölt alapot készítünk. A hagymát kockára vágjuk, és olajon megpároljuk, majd felöntjük egy kis vízzel és jól szétfőzzük. Megszórjuk pirospaprikával, dobunk bele kockára vágott paradicsomot és  paprikát,halászlé kockát is  sózzuk ha kell. Utána belerakjuk a kockára vágott harcsát és készre főzzük. Ez egészen rövid idő. Amíg fő megcsináljuk a túróstésztát. Kifőzzük a tésztát, leöblítjük. A túrót összekeverjük a tejföllel, sózzuk, és a tésztát beleforgatjuk. Majd egy serpenyőben nagy lángon megpirítjuk a túrós csuszát.



Mákos Beigli:

Hozzávalók a tésztához:


50 dkg finomliszt

25 dkg rama margarin

  2 dkg élesztő

  1 dl tej

  5 dkg porcukor

  4 tojás


Hozzávalók a töltelékhez:

 

25 dkg őrölt mák

15 dkg kristály cukor

  2 dl víz

  1 citrom reszelt héja

  1 teáskanál őrölt fahéj


Elkészítés:

 

A lisztet a hideg margarinnal elmorzsoljuk hozzáadjuk két tojás sárgáját az 1 dl hideg tejben elkevert élesztőt és az 5 dkg porcukrot. Összegyúrjuk ,majd ketté vesszük a tésztát és két cipót pormázunk belőlük. Fóliával lefedve 20 percet pihentetjük a hűtőben. Majd 1 cm vastag téglalap alakúra  nyújtjuk . A két szélső oldalát 1 cm vastagon behajtjuk majd rákenjük a tölteléket és feltekerjük. Megkenjük az egy egész tojás és egy tojás sárgája felvert keverékével. Pihentetjük amíg a tojás megszárad a tetején és az oldalán majd újra lekenjük . / Ettől lesz márványos a beigli teteje és oldala/ és megszurkáljuk hurkapálcával. És 160 fokos sütőben megsütjük.


A töltelék:

 

A vizet a cukorral felforraljuk, ha felforrt akkor elzárjuk és beletesszük a mákot a citrom héjat és a fahéjat. Jól elkeverjük és kihűtjük.


Ugyan ez a mennyiség és elkészítés a dió tölteléknél is. Aki szereti tehet bele áztatott mazsolát is:)

Ebből a tésztából készíthető gesztenyés,mákos,diós kifli is.


Mindenkinek jó sütögetést kívánok!




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 1
Heti: 9
Havi: 28
Össz.: 13 068

Látogatottság növelés
Oldal: Karácsonyi finomságok
Házikoszt, mert enni jó! - © 2008 - 2024 - hazikoszt.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »